Så preppar du och bygger ett eget lager

Kriget i Ukraina har verkligen fått många att stanna upp och tänka till. Är du verkligen förberedd för en eventuell kris med brist på mat och stora förseningar i transportsektorn? Det finns mycket du kan göra för att bygga upp ett förråd både som privatperson och som företagare. Vi tittar närmare på hur andra kommuner har gjort för att öka beredskapen. Sverige har varit väldigt skyddad mot konflikter historiskt sätt men den bistra sanningen är att det nu pågår ett krig i vårt närområde. Ett krig som på många sätt påverkar oss i Sverige. Därför skadar det inte att förbereda sig för tuffare tider. Det gäller allt från att lokalisera närmaste skyddsrum till att preppa i hemmet.

Bygg upp ett förråd av mat

Ett berömt citat nämner att ett samhälle aldrig är mer än tre måltider från totalt kaos. Under ett krig är det inte säkert att råvaror kan produceras som innan eller att transporterna kommer fram i tid. Då är det bra att ha ett förråd av mat hemma. Har du möjlighet är det dock bättre att skaffa ett förrådstält och förvara maten där. Kanske kan du gå ihop med dina grannar och skapa ett förvar tillsammans. Det är ju faktiskt inte säkert att du kan vara kvar i ditt hem under en kris. Vi har kunnat läsa om hur flera hundratusentals Ukrainare har varit tvungna att lämna sina hem. Det gäller särskilt lägenheter som kan vara ett enkelt mål från luften.

Satsa på frystorkad mat

Den senaste tiden har flera kommuner i Sverige inklusive Uppsala börjat utöka sitt lager av frystorkad mat. Målet är att den ska räcka i en vecka för alla kommunala verksamheter. Enligt MSB ska även du som privatperson ha mat och andra förnödenheter så du skulle klara dig i en vecka. Du måste även tänka på att maten ska kunna gå att tillaga utan el. Detta är bara några av många saker som du rekommenderas ha hemma:

  • Matolja
  • Potatis
  • Hårt bröd med lång hållbarhet
  • Konserver av olika slag

Det finns även ett stort utbud av frystorkad mat som du kan köpa hem. Flera butiker i Sverige specialiserar sig på överlevnad och krisberedskap och där är frystorkad mat en självklarhet. Utvecklingen har gått framåt här och maten är ofta både god och näringsrik. Idag finns även många vegetariska alternativ för den som är intresserad av det. Det enda du behöver göra för att tillaga frysmat är att hälla hett vatten över påsen.

Glöm inte att ta ut kontanter

Idag har vi till stor grad ett kontantlöst samhälle men vid ett krig eller en kris har det definitivt sina nackdelar. Om det blir strömavbrott går det varken att betala i butiker med kort eller ta ut pengar via bankomaten. Därför är det bra att alltid ha lite kontanter hemma så du kan köpa mat. Det finns många som riktar kritik mot ett kontantlöst samhälle och det har onekligen sina nackdelar. Kanske kommer kriget i Ukraina även väcka nytt liv i denna debatt?