uppsala

10 anledningar att besöka Uppsala

Uppsala är en av Sveriges äldsta städer och har en lång historia. Staden har vart bebodd i snart 1 500 år! Uppsala är en stad i Sverige som har allt du kan önska dig av ett svenskt resmål. Från en av världens äldsta universitet till kyrkor som går tillbaka till medeltiden finns det något för alla! Här är 10 anledningar till varför Uppsala borde vara ditt nästa resmål:

1. Uppsalas stadskärna

Uppsalas gamla stadskärna är en av de bäst bevarade i hela Skandinavien. De smala gatorna och de välbevarade byggnaderna ger en charmig upplevelse när du utforskar staden. Se till att besöka gågatan Svartbäcksgatan – Kungsängsgatan, där du hittar massor av restauranger, kaféer och butiker!

2. Den botaniska trädgården

Botaniska är en av Uppsalas mest populära attraktioner. Den består av över 8 000 olika växtarter! Trädgården grundades på 1700-talet. Den är också 10 hektar och är därmed ett av de största grönområdena i centrala Uppsala. Den har öppet året om och funkar bra både för en picknick på sommaren eller för en fin vinterpromenad.

3. Uppsala Slott

Slottet! Med allt annat i Uppsala är det nästan lätt att glömma, men slottet är helt klart värt ett besök. Slottet är ett av de äldsta bevarade i Sverige och började byggas 1549. Det används nu som museum med utställningar om bland annat medeltida liv och historia. Utsikten från slottet över Uppsala är också ganska fin!

4. Uppsala domkyrka

Domkyrkan är värd ett besök oavsett om du är kristen eller inte. Kyrkan har samlingar av guld och silver som är världsunika. Dessutom! Drottning Margaretas vackra gyllene kjortel visas här, som är världens enda bevarade festklänning från medeltiden!

5. Gamla Uppsala & gravhögarna

Strax utanför Moderna Uppsala ligger i ett unikt landskap. Här hittar du Gamla Uppsala. Här finns gamla gravhögar från järnåldern, med stora mängder föremål som har hittats här! I Gamla Uppsala finns också ett friluftsmuseum där du får lära dig om livet under vikingatiden och medeltiden.

6. Cykelliv

Den långa historien som studentstad visar sig på många oväntade sätt, bland annat i stadens infrastruktur. Här är nämligen cykeln i fokus. Att cykla i Uppsala är ett utmärkt sätt att ta sig runt. Du kommer märka att de flesta, speciellt om de är ungdomar eller studenter, tar sig runt på cykel i Uppsala. Oavsett om de ska till jobbet är ute och nöjesshoppar.

Det finns gott om cykelbanor, både längs älven och genom stadens parker. Du kan även cykla utanför Uppsala! Fråga på ditt hotell efter rutter som kan intressera dig – det finns många olika alternativ beroende på vad du föredrar.

7. Kulturella aktiviteter

Uppsala som stad är fylld med många kulturella aktiviteter. Under hela året finns det många teaterföreställningar, konserter, dansföreställningar och mycket mer! I februari kan du delta i Valborgsmässoafton på Slottsbacken – som är ett av Sveriges största fester för universitetsstudenter. Året runt händer det massor av saker. Från kulturnätter till teater och mycket mer!

8. Uppsala universitet

Sveriges äldsta universitet med en historia som går tillbaka till 1477. Universitetet har cirka 44 000 studenter och är ett av de största universiteten i Europa. Det erbjuder program på många olika språk och är känt för sin forskning inom många olika områden. Bland annat: medicin, juridik, humaniora och samhällsvetenskap. Men även som besökare är Uppsala Universitet värt att utforska. Du kan besöka Carolina Redivida (en del av universitetsbiblioteket), Gustavianum och anatomiska teatern, och mycket mer. Och överallt på de små fiken i Uppsala hittar du studenter som sitter och pluggar eller har studiecirklar. Uppsala är verkligen staden för utbildning!

9. Restauranger

Uppsala är en stad med många olika restauranger för alla smaker. Du hittar allt från asiatiska rätter till traditionell svensk mat. Det finns också gott om internationella restauranger, särskilt italienska och spanska. Och glöm inte snabbmatsställena för när du har bråttom! Fyllematen efter en lång natt på studentnationen är ett minne som många gamla uppsalastudenter fortfarande kommer ihåg.

10 . Flogstaskriket

Och slutligen, som sista del av vår lista har vi en otippad kulturupplevelse. Verkligen en av Uppsalas dolda pärlor. Även kallad Flogstavrålet. Precis utanför Uppsala ligger ett studentområde som heter Flogsta. Och här har studenterna börjat med att ibland skrika i kör för att bli av med sina tentafrustrationer. En mycket bisarr upplevelse som ibland skrämmer utländska studenter. Vi rekommenderar att du undviker det om du är lättskrämd! Men för dig som älskar spökhistorier är det en upplevelse som du aldrig kommer glömma.

Det var vår lista över de tio främsta skälen att besöka Uppsala. Vi hoppas att du kommer och följer med oss till denna vackra stad för en helg fylld av kultur, historia och mycket mer. Här finns det något för alla!