Därför väljer fler livet som frilansare

Idag blir det allt färre som går till ett vanligt 9-5 jobb varje dag. Många väljer istället en annan väg som frilansare där de helt kan styra sina arbetstider och lön. Men vilka är egentligen fördelarna med att arbeta som frilansare istället för att ha en fast anställning?

En stor fördel med att jobba som frilans är att du själv planerar dina arbetstider. Du behöver inte heller gå till något kontor varje dag utan kan jobba hemifrån eller var du vill. Det betyder att du även kan jobba utomlands och resa samtidigt.

Viktigt att fakturera sina uppdrag

Många tvekar när de ska ta steget fullt ut och bli frilansare. Det beror många gånger på att du inte har någon garantilön. Du är själv helt ansvarig för att lönen kommer in varje månad. Om du inte får in tillräckligt med uppdrag kan det bli knepigt. Därför är det bra att ha lite sparade pengar innan du kommer igång ordentligt.

Att jobba som frilansare betyder också att du själv måste fakturera dina kunder och meddela till Skatteverket. Som tur är kan du idag få hjälp att fakturera utan företag via olika bolag. När du blir medlem hos ett sådant bolag skickar de dina fakturor till kunderna. Sedan dras skatten innan beloppet betalas ut till ditt konto. När du får in pengarna är det alltså redan skattat och klart.

Gig-jobb blir allt populärare

Innan talades det mest om ”gig” inom musikbranschen men idag är det ett vedertaget begrepp i många branscher. Det betyder att du inte har några fasta kontrakt utan bestämmer själv vilka uppdrag du ska ta. Vissa uppdrag kan dock vara med långsiktiga än andra. Det är mestadels unga som är positiva till denna lösning. Några uppenbara fördelar med denna typen av jobb är:

• Du bestämmer när och hur mycket du vill jobba
• Du kan samla erfarenhet från många olika branscher
• Det är ett varierande sätt att jobba
Som alltid måste du väga för- och nackdelar för att se vilken arbetssituation som passar dig bäst.

Bättre än att starta enskild firma?

Det andra alternativet till att arbeta som frilans är att starta en enskild firma i ditt namn. Det kostar inget och du deklarerar i början av året precis som vanligt. Nackdelen med att starta en enskild firma är att du personligen är ansvarig för allt. Om firman går i konkurs så går du även i personlig konkurs. Det kan vara ett hårt slag att resa sig från. Är du osäker på hur mycket du kommer att jobba är det därför bättre att arbeta som frilansare och betala skatt i samband med varje fakturering. Då slipper du även tänka på bokföringen i slutet av året.

Frilans kräver mycket driv och disciplin. Det är inte heller så att du kan ha semester på samma sätt som du kan på ett vanligt arbete. Men om du tycker att fördelarna väger upp mot nackdelarna är det kanske värt en chans. Då kan du sluta dig till den allt större skaran som nu frilansar på heltid.