Allt fler anlitar omställningsföretag

Att ha rätt person på rätt plats är en förutsättning för att ett företag ska gå så bra som möjligt. Om en person inte kan eller vill sköta sitt jobb börjar många leta efter en ersättare inom kort. Med detta i åtanke finns det nu ett stort intresse för något som kallas omställningsföretag. Men vad betyder det egentligen?

Det är aldrig roligt att behöva ge någon sparken, varken för företaget eller för den anställde som drabbas. Men tyvärr så är det inte alltid en person passar för sin arbetsroll. Det är här som ett omställningsföretag kommer in i bilden. De försöker hitta alternativa lösningar som passar alla parter.

Försöker hitta nya lösningar

Outplacement handlar om att se potentialen i varje människa och säkerställa att denne person hamnar på rätt plats. I stora drag så betyder det att du som arbetsgivare medverkar till att en eller flera av dina anställda hittar en ny arbetsgivare. Det kan vara aktuellt vid flera tillfällen som till exempel följande:

• En person klarar inte sin roll
• Du måste göra nedskärningar i företaget
• Företaget ska flytta till annan ort
Det är alltså en slags coachning som är positiv för båda parter. Framförallt blir det en betydligt mjukare övergång än att bara få sparken och kastas ut i arbetslös.

Så hjälper omställningsföretag en medarbetare

Att få ett besked om uppsägning är alltid omtumlande oavsett orsak. Det kan då vara svårt att ställa om och fokusera på att hitta ett nytt jobb. Ett omställningsföretag har utbildade coacher som ser till din kompetens, din erfarenhet och dina behov. När de har all information de behöver kan de matcha dig mot nya företag och tjänster. Du får tillgång till ett kompetent team som plockar fram en skräddarsydd lösning för just dig. Ett omställningsföretag har dessutom flera värdefulla kontakter inom rekrytering som också spelar en stor roll i processen.

Så hjälper omställningsföretaget arbetsgivaren

Som arbetsgivare möter du situationer då du inte kan ha kvar en eller flera medarbetare i din verksamhet. Det är nästintill oundvikligt. Om du fortfarande vill ge dina anställda chansen att hitta ett nytt jobb som passar dem är ett omställningsföretag ett riktigt bra alternativ. De kan coacha dina anställda på rätt väg och se till att de inte blir arbetslösa.

Det finns många fördelar med att använda dig av denna typen av företag. Den största är att du får mycket gladare anställda. Om du är tvungen att sparka flera personer kommer du med största sannolikhet få missnöjda tidigare anställda på halsen. Det kan i sin tur skada ditt rykte som företag. Om de anställda istället får hjälp att hitta nytt jobb kommer de få med sig en positiv bild av ditt företag. Det kommer vara bra att ha med sig i framtiden. Alla skiljs åt med en positiv magkänsla och en framtidstro. Det bidrar med andra ord till en bättre arbetsmarknad och det minskar risken att någon fastnar i arbetslöshet. Det råder ständigt en debatt om hur man ska minska arbetslösheten och det är ett sätt.