Därför frodas fiskeintresset

Fiske är ett intresse som blomstrar. Som fiskare är det möjligt att få en fantastisk naturupplevelse vilket många lockas av. Det är dock viktigt att naturen alltid respekteras och regler följs.

Fiske har sedan urminnestider varit något människan har ägnat sig åt. I modern tid är fiske mer ett intresse än något som livnär familjen. Intresset för fiske har ökat i popularitet. En stor anledning till det är den upplevelse som fiske faktiskt ger. Dessutom trivs många med att vistas ute i naturen. För alla fiskeintresserade är det viktigt att ha bra koll på vart du får och inte får fiska i Sverige. Det finns en lista över fiskevatten i hela Sverige där det är okej att fiska. Genom att kolla in de fantastiska fiskeplatserna som finns kan du få uppleva fiske i Sverige när det är bäst. Samtidigt respekterar du de fiskevatten där det råder fiskeförbud.

Populära platser att fiska på:

  • Skärgårdsområden längs med kusterna där det finns ett rikligt marint liv.
  • Olika älvar med bland annat lax.
  • Storslagna sjöar som har rikliga möjligheter till fiske.

Viktigt att ha koll på regler som fiskare

Det är alltid viktigt som fiskare att kontrollera fiskeplatsen innan du beger dig ut för att fiska. Det är du som fiskare som ansvarar för att veta vart det är lovligt att fiska och vilka regler som gäller i naturen. Det är exempelvis inte lagligt att fiska på någon annans tomt. Det gör nämligen intrång på den personliga sfären vilket kan leda till att du begår hemfridsbrott.

Fiske ingår inte i allemansrätten

I Sverige har alla rätt att röra sig fritt i naturen. Det är dock viktigt att alltid visa hänsyn till djur och natur. Det är betydelsefullt att ha ett sunt förnuft när du är ute i naturen. Fiske ingår inte i allemansrätten men du får fiska fritt med fiskespö längs med kusterna i Sverige och i det fem största sjöarna som är Vänern, Vättern, Mälaren, Hjälmaren och Storsjön. För att kunna fiska på andra ställen behöver du ha fiskekort eller någon annan form av tillstånd. Därför är det viktigt att alltid köpa fiskekort och ta reda på vad som gäller just där du ska fiska i förväg. Det pågår en del fiskefusk där personer frångår reglerna. Om du inte följer lagar och regler blir du polisanmäld om du tas på bar gärning.

Naturen ska respekteras

Det är havs- och vattenmyndigheten som ansvarar för allt som rör fiske. När du är ute och fiskar på olika ställen är det alltid viktigt att du tar med allt skräp inklusive linor och krokar hem igen för att inte djur ska skadas. Om du fiskar från en båt ska du visa hänsyn till och inte störa omgivningen med exempelvis höga ljud eller svallvågor.

Fiske bjuder på många upplevelser

Att fiska är en fantastisk aktivitet som bjuder på många upplevelser och något som kan vara väldigt givande. Det är en avkopplande aktivitet samtidigt som du ändå är i rörelse. Fiske är ett stor och brett område och det finns massor att lära kring fiskespön, drag, linor och krokar för den som är intresserad.