Därför ska du undvika solarium

De flesta känner till att överdrivet solande i alla former kan vara skadligt, men faktum är att den svenska Strålsäkerhetsmyndigheten går ut med rekommendationer att helt undvika solarier. De avråder från solariesolande med hänvisning till att det finns ett känt samband mellan malignt melanom och solariesolande.

Många svenskar tycker om att sola solarium och alldeles särskilt under vinterhalvåret. Läs mer här om varför det sedan 2018 är förbjudet för alla under 18 år att använda solarium och vad du kan göra istället för att få en fin solbränna i vinter.

Råd och rekommendationer

Du kan till exempel använda bra brun utan sol tabletter som ett ofarligt alternativ till skadligt solariesolande. Tabletterna innehåller betakaroten som har flera positiva effekter för huden och solbrännan. Läs mer på hälsaonline.se. Det finns också hudkrämer och sprayer du kan använda för att få en solkysst look, men nackdelen med dem är att resultatet kan bli ojämnt och att de är kladdiga. Tabletter är mycket smidigare och tas med ett glas vatten enligt rekommendation på förpackningen. På detta sätt slipper du både åka utomlands och lägga dig i ett skadligt solarium.

Framkallar cancer

Strålsäkerhetsmyndighetens skrämmande information har lett till en hel del åtgärder för solarier. Bland annat regleras solariernas styrka till UV-index 12 vilket motsvarar vad som kallas ”tropisk sol”. Det du som solariesolare ska komma ihåg är att den tropiska solen är minst dubbelt så stark som svensk sommarsol. Solarier har därmed fått ett välförtjänt dåligt rykte och likställs med rökning, asbest och arsenik när det gäller risken att drabbas av cancer. Även forskare varnar människor för att sola solarium. Att solbada naturligt med måtta kan ha en del hälsofördelar, men det finns inga som helst hälsofördelar med att sola solarium utan bara risker. Välj hellre ofarliga alternativ som brun utan sol tabletter om du absolut vill vara solbränd i vinter.