Så minskar du smittspridningen på kontoret

Nu när restriktionerna tagits bort är det många arbetsplatser som börjat fungera som vanligt igen. Det innebär bland annat att fler är på kontoret samtidigt. Att fortsätta arbetet mot smittspridning är fortfarande viktigt, eftersom pandemin inte är över.

Med vaccination, virusets mutationer och förändringar, och det faktum att så många hunnit smittas av covid, finns det inte längre orsak till de restriktioner som tidigare format landets arbetsliv. Det är möjligt att gå tillbaka, men kommer det se ut som förut? Och hur kan vi fortsätta att jobba mot smittspridning?

Att minska risken för smitta

Även om situationen kring covid ändrats är det viktigt att fortsätta arbeta mot smittspridning på kontor och andra arbetsplatser. Dels handlar det om att covid inte ska börja spridas mer igen och dels handlar det om att hålla andra sjukdomar borta och inte låta dem spridas fritt. Vissa åtgärder är enkla, som att det ska finnas engångshandskar att använda när kök eller badrum på kontoret ska städas – eftersom det är utrymmen där smitta riskerar att spridas. Det är också viktigt att ha regler och rutiner för vad som gäller vid symptom. Går det att jobba hemifrån och vad händer om många måste stanna hemma samtidigt? Att uppmuntra vaccinering kan vara en viktig del av arbetet, liksom att uppmuntra varandra att fortsätta hålla avstånd, använda munskydd vid trängsel, inte skaka hand och så vidare.

Är det nödvändigt att återgå till kontoret?

Under pandemin har många provat hemarbete för första gången. Det har funnits en del problem, men även fördelar. Många som normalt har ett kontorsarbete har längtat tillbaka till det, men en vanlig uppfattning är att det bästa skulle vara om det gick att vara på kontoret delar av tiden och jobba hemifrån resten av tiden. En mer flexibel arbetssituation kan vara något som pandemin faktiskt leder till. Att alla inte är på kontoret hela tiden kan också vara en del av arbetet mot smittspridning. Är det lättare att arbeta hemifrån blir det också lättare att stanna hemma även vid mycket milda symptom. Att det blir färre dagar med trängsel på arbetsplatsen gör att det är möjligt att i högre utsträckning fortsätta hålla avstånd – vilket varit en av de viktigaste sakerna för att hindra smitta.