Så kan egenföretagare effektivisera bokföringen

Bokföring är något som varje företag behöver göra. Men det går att göra bokföringen trevlig och angenäm. Med rätt verktyg kan bokföringen bli mer lätthanterlig och smidig.

Det är numera möjligt att sköta en enskild firmas bokföring smidigt och enkelt. Med rätt verktyg och smarta funktioner kan vardagen som egenföretagare bli enkel. Med enkel bokföring enskild firma kan bokföringen till och med vara trevlig. När rätt lösning används blir företagandet lätt.

Avsätt tid för regelbunden bokföring

När det kommer till bokföring och enskild firma är det viktigt att ta reda på vilka krav och regler som faktiskt gäller. Bokföring är ett begrepp som enkelt blandas ihop med redovisning. Men det är faktiskt två skilda saker. För att bokföringen ska bli enkel är det viktigt att vara tydlig och strukturerad med det som ska bokföras. Fakturor, kvitton och andra dokument ska sparas. De kallas även för verifikationer och är det underlaget som bokföringen grundas på. I och med dagens teknik finns det många hjälpmedel och program som du kan använda dig av för att ha koll på alla kvitton och dokumentation. Därför ska du välja ett bokföringsprogram som har bra funktioner och som gör det enkelt för dig att hålla koll på alla uppgifter. Exempelvis går det att fota kvitton eller lägga in digitala kvitton på ett enkelt sätt i vissa verktyg. Att avsätta tid för regelbunden bokföring är något som kan underlätta den enormt mycket. Att även granska bokföringen regelbundet är en god idé.

Förenklat bokslut

En enskild firma ska bokföra alla affärshändelser löpande. Ett bokslut ska upprättas för varje avslutat räkenskaps år. För enskilda firmor som har en nettoomsättning under tre miljoner kronor kan förenklat bokslut användas. På Skatteverkets webbsida är det möjligt att enkelt upprätta ett förenklat bokslut. Företag som har en större nettoomsättning ska göra en årsbokslut. Vissa stora enskilda firmor måste upprätta en årsredovisning. Om du driver ett aktiebolag är det andra regler kring bokföring och bokslut men i princip gäller samma sak, alla affärshändelser ska bokföras på ett korrekt sätt. För att säkerställa att du gör rätt kan du alltid kontakta Skatteverket som kan svara på alla möjliga frågor kring enskild företagare och bokföring.